Приймальна комісія +38 073 432 54 33 Секретар ректора +38 097 818 13 37

“День практики” у кафетерії – особливий захід для майбутніх журналістів

Тепла і затишна атмосфера кафетерію підсилювалась панорамою холодної пізньої осені за вікном і пряним ароматом гарячого чаю з печивом. Приємна невимушена музика ледь-ледь порушувала ранкову тишу, від якої вже за мить не залишилося і сліду.

Двері прочинились і до кімнати, у приємному передчутті чогось цікавого, зайшли майбутні журналісти, а нині спраглі до нових знань – студенти Українського гуманітарного інституту. Особливо виділялися серед них першокурсники…З блиском в очах та записниками у руках вони оглядали усе навколо, з захватом відчуваючи, що все це підготовлено, в першу чергу, саме для них. Попереду чекав дійсно особливий захід. “День практики” – саме таку інтригуючу назву він мав, розпочався з вступного слова завідувачки кафедри журналістики Ірина Гриненко, яка зазначила, що основною метою організації подібних зустрічей є, перш за все, ближче знайомство студентів з майбутньою професією, яке в подальшому може вберегти їх від багатьох помилок.

Наступними проявити себе отримали можливість самі першокурсники, які, за власною ініціативою, підготували для всіх присутніх власні театральні постановки, обігравши у гумористичній формі їх власні очікування від першої практики. Імпровізовані сценки викликали в присутніх щирий сміх та створили особливу зовсім родину атмосферу невимушеності.

Далі своїми враженнями від першої практики з першокурсниками поділились старші студенти-журналісти, які вже встигли здобути власний унікальний досвід і зробити певні висновки. Їх поради молодшим друзям були найрізноманітніші і, судячи з того, з яким захопленням присутні слухали кожну історію – дуже цінними:

Другокурсниця Марія Вареня порадила майбутнім практикантам бути більш наполегливими, ініціативними і максимально використовувати всі свої можливості.

Виступ Лізи Кузнєцової надихнув молодих людей не стояти на місці, а весь час вдосконалювати власні навички та вміння. На завершення дівчина додала:

“Я хотіла б вам порадити проходити практику більш різнопланово, тобто спробувати свої сили у різних сферах: радіо, телебачення, друковані ЗМІ, інтернет-журналістика. Це допоможе краще зрозуміти, який вид діяльності є найближчим вам по духу ,а також послужить хорошим досвідом на майбутнє.”

В свою чергу Аня Балігар, студентка третього курсу розповіла свою власну мотивуючу історію.

Саме завдяки своїй практиці, за словами дівчини, вона зробила великий прорив у журналістській кар’єрі! Але цього могло б і не статися, якби Аня не проявила своєї рішучості та цілеспрямованості і не наважилась би погодитися на проходження практики в іншому місті. На її досвіді студенти могли побачити, наскільки важливо часом дивитися в очі своєму страху та використовувати кожну можливість, яку несе нам життя.

Після захоплюючих виступів старшокурсників ведучий оголосив обідню перерву і кафе умить наповнилось дружніми теплими розмовами, в поєданні з солодким ароматом теплого какао. Усіх присутніх щедро частували канапками, тістечками та фруктами.

Смачно поївши, студенти та викладачі знову повернулися до столиків аби послухати наступних виступаючих. А ними стали особливі гості, запрошені на “День практики” заздалегідь.

Своїм досвідом зі студентами прийшли поділитися менеджер телеканалу “Надія” Павло Ваценко, ведучий “Голосу Надія” Іван Романюк та виконавчий директор телеканалу “Погляд ” Ярослав Маляренко.

Незважаючи на вагомі здобутки у кар’єрі, всі троє спілкувалися з студентами на рівних: щиро та відкрито ділилися своїми власними враженнями від професії, давали цінні поради і з радістю відповідали на всі питання.

Іван Романюк виступав першим і наголосив на важливості бути ближчими до людей і любити те, що ти робиш!

“Для мене понеділок – це передчуття грандіозних можливостей!”- усміхаючись, поділився своїми власними поглядами на життя чоловік.

Далі перейняв слово Павло Ваценко, який закликав молодь не витрачати даремно свій час, знаходити власні сильні сторони та користуватися ними.

“Є в житті речі, які ми не хочемо робити. Але саме вони роблять нас сильнішими! Якщо ви будете робити тільки те, що хочете і обирати найлегші шляхи, то ніколи не зростете…” – такою мотивуючою порадою Павло поділився з молоддю, попередньо запросивши їх до співпраці.

Останнім виступити випала нагода виконавчому директору телеканалу “Погляд ” Ярославу Маляренко.

Виступ чоловіка був чітким, лаконічним та змістовним. Головним його посилом до слухачів стало заохочення до самовідданої праці та відповідальності за свої дії.

На завершення виступів студенти обдарували гостей теплими вдячними посмішками та низкою найрізноманітніших запитань. Серед яких: “Чи можна вижити журналісту-християнину на світському каналі?”, “Як правильно вийти з ситуації, якщо сів голос перед ефіром?”, “Чи були у вашій діяльності екстримальні випадки?” та інші не менш інтригуючі та неочікувані.

Відповіді гостей були відкритими та щирими. У дечому погляди виступаючих не сходилися, але в більшості випадків були майже одностайними. Наприклад, коли майбутня журналістка Марія Вареня поцікавилась у спікерів, яку якість характеру вони не готові стерпіти у колективі, всі троє зійшлися на думці, що найнестерпнішими якостями журналіста є безвідповідальність, ненадійність та неготовність визнавати свої помилки.

Натомість найкращими якостями Павло, Іван та Ярослав визнали ініціативність, відповідальність та любов до своєї справи.

Час минув непомітно…На завершення спікери обрали авторів найцікавіших, на їх думку, питань, вручивши їм невеличкі подаруночки. Але і інших студентів гості не залишили з порожніми руками, подарувавши їм на пам’ять записники з емблемою телеканалу.

Загалом, судячи з піднесеного настрою, з яким присутні покидали кафетерій та їх коментарів щодо заходу, можна було зробити висновок, що “День практики” пройшов на відмінно!

“Це було інформативно та цікаво. Я залюбки слухала кожного спікера, але більше всього мені сподобався Ваня з радіо “Голос Надії” В майбутньому я планую працювати саме в цій області, тому те, що він розповів, було для мене дуже важливим і я прислухалася до кожної поради. Звісно, були смачні страви, які також підняли настрій бідному голодному студенту!” – щиро ділиться своїми теплими враженнями першокурсниця Яна.

Не втримався від коментаря і Ярослав Маляренко, якого захід також не залишив байдужим: “Я вважаю ,що подібні зустрічі є необхідними для студентів, адже майбутні журналісти отримують безцінну можливість перейняти досвід від людей, які вже досягли певних успіхів у цій сфері. Саморозвиток-це невід’ємна складова становлення успішного фахівця!”

І з цими словами важко не погодитися…

Останні гості залишили кафетерій, а за ними поволі розтанули у повітрі і солодкі аромати смаколиків, стихла музика, але дещо незриме, проте неймовірно цінне залишилося жевріти запаленим вогником у серцях усіх, кому пощастило завітати на “День практики”.

У кожного цей “вогник” свій, особливий – одні понесли додому роздуми, другі – новий досвід, а треті,а треті – просто теплі враження. Вже зовсім скоро першокурсники підуть на свою першу практику і, можливо, світло саме цього вогника освітить їм вірний шлях.

Інелла Огнєва

Фото: Ілля Слєгкін

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *