Приймальна комісія +38 073 432 54 33 Секретар ректора +38 097 818 13 37

Як перестати відкладати справи на потім і почати щось робити

Інколи так важко взяти себе в руки і почати щось робити, чи не так? Особливо близьке та болюче це відчуття — для студентів.

Ми відкладаємо давно заплановані справи на потім, знаходячи велику кількість відмовок, чому саме зараз не почати ними займатися. Назбиравши багато не виконаних завдань, не вирішених питань та навіть не прийнятих рішень, починає з’являтися відчуття тривоги, котре не зовсім добре пливає спочатку на емоційний, а потім і фізичний стан людини. Але як цього не допустити? І чи взагалі можливо робити все вчасно? Якщо так, то як себе змусити? Але перед тим як ділитися крутою інформацією, хочеться додати, що дуже важко буде виконувати усі справи вчасно, якщо їх буде багато. Тобто, не потрібно набирати багато всього, адже тоді продуктивність в рази зменшується. Але ми не про це. Отже, перейдемо до основного.

Психологи стверджують, що сам початок справи становить 80% її результату.

Існує декілька простих методів, які можуть допомогти зробити перший крок, назустріч усім справам, якими б терміновими чи навпаки, вони не були.

  1. Правило п’яти секунд. Як воно працює? Потрібно порахувати від п’яти до одного, після чого почати робити якісь дії в напрямку цілі. Це є певною мотивацією для мозку, тобто закінчення відліку є стартом чогось, це закладено в нашій пам’яті ще з дитинства.
  2. Дедлайн. Для дії цього методу потрібна людина, яка є авторитетом для вас. Тобто, тут вже до мотивації долучається відповідальність. Ви можете призначити дату чи час для закінчення виконання свого завдання і поділитися своїм дедлайном з авторитетною для себе людиною, попросивши її перевірити тебе по закінченню часу.
  3. Поетапність дій. Перед тим, як почати щось робити, потрібно прописати етапи дій, їх може бути два, три чи більше. Після останнього етапу, який є обов’язковим, може бути пункт «відпочинок», або ж продовження виконання роботи. Тут знову ж таки діє мотивація: « я швидко виконаю ці два, три пункти, після чого зможу відпочити, або продовжити справу, за бажанням». Для більшості, саме цей метод є надзвичайно ефективним, адже якщо перед тобою якась серйозна робота, то дуже важко почати, та ми знаємо, що «очам страшно, а руки роблять».

Зробити перший крок, поставити перед собою ціль та почати рухатися їй на зустріч —це вже є надзвичайно великою перемогою.

Перемагайте кожен день!

Яна Кулібаба

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *