Приймальна комісія +38 073 432 54 33 Секретар ректора +38 097 818 13 37

Вища освіта – необхідність чи побажання?

Ніколи це питання ще не лунало так голосно, як нині. Світ невпинно змінюється, разом з ним щодня руйнується все більше і більше стереотипів.

Знання стають все доступнішими. Якщо раніше доступ до більшості інформації був обмеженим, то зараз, не виходячи з дому, будь-який школяр може прослуховувати онлайн лекції кращих викладачів світових університетів. Більше того, крім знань, якщо є така необхідність, можна отримати і диплом, не витрачаючи на це чотири роки життя…

Нікого вже не здивуєш наявністю тижневих курсів журналіста, підприємця, тренера або програміста, після закінчення яких людина отримує свій пропуск до успішної кар’єри. Та й для  тих, хто не бажає навіть закінчувати курсів, у сучасному світі також не бракує можливостей заробітку: блогерство, малий бізнес, модельна та кіно-індустрії широко відкривають свої двері для амбітної та цілеспрямованої молоді.

У світлі цих подій, питання доцільності вищої освіти постає все частіше.

Щоб розібратися в цій темі глибше, перш за все, варто звернутися до Закону України “Про освіту” аби дізнатися, як намагається відповісти на хвилююче нас питання сама держава:

“Освіта є основою інтелектуального, духовного, фізичного і культурного розвитку особистості, її успішної соціалізації, економічного добробуту, запорукою розвитку суспільства, об’єднаного спільними цінностями і культурою, та держави.

Метою освіти є всебічний розвиток людини як особистості та найвищої цінності суспільства, її талантів, інтелектуальних, творчих і фізичних здібностей, формування цінностей і необхідних для успішної самореалізації”.

Звучить дійсно переконливо, але куди цікавіше послухати, що на цю тему думають самі учасники навчального процесу.

Для отримання більш детальної інформації, я опитала людей різної вікової категорії.

Їх несхожі судження нагадали мені яскраві фарби. У дечому вони кардинально не зійшлися ,а в іншому – переплелися між собою і в результаті склалися у химерну картину, яку можна порівняти хіба що з полотнами сучасних художників-модерністів. Марно намагатися пояснити її, адже кожен трактує побачене по-своєму.

Ну що ж, почнемо наносити наші фарби на папір…

Вища освіта – для успішної кар’єри?

“Навчатись необхідно і чим більше, тим краще! Адже поки людина вчиться та розвивається, вона не деградує! Я вважаю, що навчання – це невід’ємна складова становлення успішної особистості і воно має тривати впродовж усього життя!”, – категорична у своїх думках секретар УГІ Ірина Злотовецька.

Подібну позицію відстоює і студентка першокурсниця з кафедри журналістики Надя Симоненко, щоправда з деякими відхиленнями. Дівчина переконана, що “вища освіта є обов’язковою для людини, яка ставить перед собою мету досягти успіху в обраній професії”, але й не заперечує той факт, що “серед відомих зірок та навіть науковців чимало тих, хто побудував кар’єру ,не закінчуючи вищих навчальних закладів”.

Цікаво, що її майбутня колега, а нині одногрупниця та сусідка по кімнаті Яна Некрутенко, хоча в дечому і підтримує думку подруги, але, на відміну від Надії, вважає, що наявність диплому у наш час зовсім нічого не вирішує і важливість здобуття вищої освіти є доволі сумнівною. “Пам’ятаю, мама завжди казала мені, що кожна успішна людина має отримати диплом і хоча змалечку я погоджувалась з нею та нині моя думка повністю змінилася…”-ділиться спогадами нав’язаних стереотипів Яна.

Якщо дівчата у своїх судженнях були доволі категоричними, то Андрій Пахній, першокурсник з кафедри менеджменту ще сам до кінця не визначився з відповіддю. На його думку, вища освіта є необхідною, але не для здобуття диплому, а скоріше для мотивації у навчанні. Хлопець не заперечує, що іноді для успішної реалізації в житті та побудови кар’єри досить пройти тижневі курси, але не кожен здатен настільки дисциплінувати себе, щоб досягти успіху без сторонньої професійної допомоги.

На відміну від опитаних студентів, яким знадобився деякий час для роздумів, школярка-семикласниця Олена Вільчинська з відповіддю не вагалась: “Звичайно, вища освіта є необхідною! Особливо, якщо людина збирається побудувати успішну кар’єру!”

Якщо чесно, від молодшого покоління я подібних думок не очікувала, адже у юному віці нам так кортить не замислюватися над серйозним вибором, який чекає попереду, а просто хочеться вірити, що якимось особливим чином нам вдасться досягти успіху без особливих зусиль. Таке відповідальне та доросле ставлення до здобуття освіти з вуст маленької людини дійсно надихає.

Вища освіта розвиває людину на духовному рівні

Якщо молодь висловлювала лише свої припущення на дану тему, то більш старше покоління, опитане мною, давало свою відповідь вже спираючись на певний багаж власного досвіду. Цікаво, що їх судження також були абсолютно не схожими між собою.

Андрій Володимирович Стешиць, викладач фізичного виховання в УГІ, переконаний, що “все залежить від цілі, яку людина переслідує”. “Вища освіта є обов’язковою для тих, хто планує обіймати державні посади, а люди, які такої мети не переслідують, а, наприклад, маючи підприємницький хист, планують відкрити власну справу, можуть зробити це і без наявності диплому”, – говорить він.

Натомість, вчитель фізики у школі «Академія мудрості» Микола Миколайович Захарченко дотримується трохи іншої думки, за його словами: “Вища освіта на те і називається вищою. Здобуваючи її, людина отримує не базові, а більш глибинні знання, які розвивають її на духовному рівні.”

Підводячи підсумки, хочеться зазначити, що дискутувати на цю тему можна вічно, адже у кожної людини є свої власні переконання стосовно неї. Для одних наявність вищої освіти є не більш ніж формальністю, для інших – невід’ємною складовою становлення успішної людини. Кожен лишається при своєму…

Аркадій Геннадійович, в минулому журналіст, а нині викладач в Українському Гуманітарному Інституті, даючи своє інтерв’ю, ніби підсумовує все сказане раніше:

“Без вищої освіти прожити можна, зізнаюся, серед моїх друзів є багато тих, хто, не закінчуючи вищих навчальних закладів, непогано влаштувалися у житті. Наявність диплому зараз не є обов’язковим атрибутом успіху, але справа ж зовсім не у ньому. Головний здобуток, на моє переконання, – це глибина отриманих людиною знань”. І з цим важко не погодитися…

Чи є вища освіта обов’язковою для того, щоб заробляти великі гроші?

Якщо питання поставити таким чином, відповідь на нього буде заперечною. Чому ж тоді стільки молодих талановитих людей роблять свідомий вибір вступати до вищих навчальних закладів? Можливо, бо питання стоїть не правильно. “Чи є вища освіта невід’ємною складовою розумового, емоційного та духовного становлення особистості – не машини для заробітку грошей, а дійсно людини з глибоким внутрішнім світом та високими моральними принципами?”

Я беру на себе відповідальність відповісти ствердно.

Здобувати, чи не здобувати-особистий вибір кожного… Наявність диплому дійсно не визначає те, якою є людина, це всього лише документ. Але освіта дає нам щось значно цінніше, те, що не можна затвердити печаткою, те, що лишається не на папері, а глибоко у серці.

Роки студентства – це особливий час: час для роздумів, дружби, кохання, падінь, злетів і самопізнання. Цього не дадуть тижневі курси і ролики в інтернеті.

Нехай ці три крапки стануть останніми в цій статті, на картині ще лишилося трохи вільного місця…Це місце для твоєї власної фарби.. Нехай на її колір не вплинуть жодні стереотипи та упередження. Обери її свідомо, зроби свій вибір серцем.

Інелла Огнєва

Фото: інтернет

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *