Приймальна комісія +38 073 432 54 33 Секретар ректора +38 097 818 13 37

Потрібно заборонити фільм «Гаррі Поттер»?

Потрібно заборонити фільм «Гаррі Поттер»?

Фільм знятий за однойменною книгою «Гаррі Поттер», автором якої є Джоан Роулінг. Для тих, хто не бачив, коротка інформація. «Гаррі Поттер» – британсько-американська серія кінофільмів на основі творів про пригоди головного героя Гаррі Поттера. Серія складається з восьми фентезійних фільмів, починаючи з «Гаррі Поттера та Філософського каменю» (2001 р.) та закінчуючи «Гаррі Поттер та Смертельні реліквії: Частина 2» (2011 р.). Спін-офф серії складається з п’яти фільмів, починаючи з «Фантастичних звірів та де їх шукати» (2016 р.).

Фільм про магію. Чи може його дивитися віруюча людина? Адже в ньому з’являється сила магії і вчить глядачів тому, що магія – це нормально. Але ж ми знаємо, що магії не існує, і постає питання: чи варто дивитися цей фільм нам з вами?

Основними ідеями, чому не варто дивитися цей фільм можуть бути:

  • У фільмі є розподіл на 2 категорії людей,  на «магів» та «маглів».
  • У кінокартині показується наочно, що магія є та її можна використовувати як у позитивному, так і в негативному сенсі.

Тож чи треба негайно відправляти книги про Гаррі в багаття і піддавати автора анафемі? Звичайно, ні. Казка – це гра в життя, за допомогою казки ми можемо показати дитині те, що часто не можемо пояснити, і те, що часто не дійде до дитячої свідомості, якщо пояснювати це своїми словами. Діти не заглиблюватимуться в догматичні тонкощі, вони насамперед оцінюють відносини між персонажами, їхні вчинки з погляду загально загальнолюдських цінностей. Вирощувати дитину в культурній ізоляції не можна, а щоб вона мала уявлення про справжні цінності, ці цінності повинні бути їй прищеплені.

Навіть чарівна казка цілком може навіть стати провідником у християнське життя, якщо пустити її розуміння правильним шляхом: щастя треба заслужити, злу необхідно протистояти, близькими треба дорожити, молитва і любов – найкращий захист від злих духів. Ніж боротися з Гаррі Поттером або феєю-хресною, краще докласти зусиль до того, щоб ознайомити своїх дітей з євангельською мораллю і самим показати їм, як треба жити за Євангелієм. Дитина, знайома з Біблією, згодом сама зможе розставити правильні акценти і відокремити добре насіння від полови.

Потрібно заборонити фільм «Гаррі Поттер»? Це вибір кожного, але особисто моя думка – ні, не потрібно.

Веніамін Степанюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *