Приймальна комісія +38 073 432 54 33 Секретар ректора +38 097 818 13 37

Правда та факти: УГІ звинувачують у хабарництві

7 та 8 грудня деякі інтернет-видання опублікували матеріали, в яких звинувачується керівництво Приватного вищого навчального закладу «Український гуманітарний інститут» у корупції щодо іноземних студентів. Йдеться про те, що ректор, проректор з наукової роботи та головний бухгалтер вимагали хабара від іноземних студентів за не відрахування їх із закладу освіти.

Ці ЗМІ посилаються на інформацію СБУ стосовно викриття на хабарах керівництва одного зі столичних університетів. Так, у матеріалі повідомляється, що затримано «трьох фігуранток справи на робочому місці». Та першою опублікувала свій звіт прокуратура Київської області, яка повідомила, що 7 грудня «викрито злочинну схему одного з університетів Київщини». Про те, чи були це жінки, не говориться нічого.

Відомості, викладені у новинах деяких ЗМІ, недостовірні. Працівники правоохоронних органів не проводили жодних обшуків та затримань посадових осіб Приватного вищого навчального закладу «Український гуманітарний інститут». Заклад вищої освіти працює у штатному режимі.

Опубліковані прокуратурою фотографії свідчать про те, що Український гуманітарний інститут не причетний до ситуації, що склалася, адже на фото видно меблі та інші деталі інтер’єру кабінетів та кімнат гуртожитку, яких нема в УГІ.

До того ж, в матеріалі прокуратури йдеться про університет, а УГІ має статус інституту.

Також бачимо розбіжності між написаними матеріалами. Так, певні ЗМІ пишуть на початку новини про проректора з наукової роботи, а в кінці – про проректора з міжнародних зв’язків, використовуючи застарілу інформацію про те, хто наразі обіймає цю посаду. Окрім того, на сьогодні в Українському гуманітарному інституті відкрита вакансія проректора з наукової роботи, тобто зараз людини, яка обіймає цю посаду, немає.

Так, одним із основних принципів інформаційних відносин згідно зі статтею 2 Закону України «Про інформацію» є достовірність і повнота інформації, а статтею 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації» передбачено зобов’язання журналіста подавати для публікації об’єктивну та достовірну інформацію.

Відповідно до п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 27.02.2009 №1 «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи», недостовірною вважається інформація, яка не відповідає дійсності або викладена неправдиво, тобто містить відомості про події та явища, яких не існувало взагалі або які існували, але відомості про них не відповідають дійсності (неповні або перекручені).

Згідно п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 27.02.2009 №1 «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи» під діловою репутацією юридичної особи, у тому числі підприємницьких товариств, фізичних осіб – підприємців, адвокатів, нотаріусів та інших осіб, розуміється оцінка їх підприємницької, громадської, професійної чи іншої діяльності, яку здійснює така особа як учасник суспільних відносин.

У зв’язку з вищевикладеним та на підставі статті 2 Закону України «Про інформацію», статей 26, 37 Закону України «Про друковані засоби масової інформації» Український гуманітарний інститут вимагає від засобів масової інформації опублікувати спростування поширених відомостей шляхом невідкладного розміщення протягом трьох календарних днів на офіційних сайтах інформаційного повідомлення про спростування недостовірної інформації.

Деякі інтернет-видання вже розмістили спростування фейкової інформації на своїх сайтах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *